Εξέταση μαστού

Οι κλινικές εξετάσεις μαστού μπορούν να ανιχνεύσουν ένα εξόγκωμα στο στήθος σας και άλλες αλλαγές που μπορεί να απαιτούν περισσότερες εξετάσεις. Οι εξετάσεις μαστού είναι ένας από τους σημαντικότερους πρώιμους προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού.

Γιατί είναι σημαντικές οι εξετάσεις μαστού;

Οι εξετάσεις μαστού βελτιώνουν τις πιθανότητες έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του μαστού. Και όσο πιο νωρίς εντοπιστεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης μαστού, ο γιατρός σας θα αισθανθεί εξογκώματα και άλλα προβλήματα και μπορεί να συστήσει περισσότερες εξετάσεις εάν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο.

Πότε πρέπει να κάνω μια εξέταση μαστού;

Οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση μαστού κάθε 1 έως 3 χρόνια από τις ηλικίες 25 έως 39 ετών. Μόλις γίνετε 40 ετών, θα πρέπει να κάνετε εξέταση μαστού κάθε χρόνο και μαστογραφία κάθε 1 έως 2 χρόνια. Οι εξετάσεις μαστού συνήθως περιλαμβάνονται στους τακτικούς γυναικολογικούς σας ελέγχους.
Μιλήστε με το γιατρό σας εάν είχατε στο παρελθόν καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών ή εάν κάποιος συγγενής σας είχε καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών — ίσως χρειαστεί να κάνετε συχνότερους προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του μαστού.

Πώς γίνεται η εξέταση μαστού;

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης μαστού, ο γιατρός σας θα ελέγξει τους μαστούς σας για τυχόν σημάδια καρκίνου του μαστού ή άλλα προβλήματα. Θα μιλήσει επίσης μαζί σας για τους κινδύνους για καρκίνο του μαστού και τι μπορείτε να κάνετε για να τον αποτρέψετε.

Θα βγάλετε όλα τα ρούχα που καλύπτουν το στήθος σας. Μπορείτε να πάρετε ένα φόρεμα ή ένα σεντόνι για να καλύψετε τον εαυτό σας πριν ξεκινήσει η εξέταση. Ο γιατρός θα εξετάσει και τα δύο στήθη σας για να δει το σχήμα, το μέγεθος και την υφή του δέρματός σας. Θα νιώσει το στήθος σας με τις άκρες των δακτύλων του για να ελέγξει αν υπάρχουν εξογκώματα ή αν κάτι άλλο δεν φαίνεται φυσιολογικό. Θα ξεκινήσει με το ένα στήθος και στη συνέχεια και το άλλο, συμπεριλαμβανομένων και των δύο θηλών, και θα ελέγξει επίσης τις μασχάλες σας.

Πρέπει να κάνω αυτοεξέταση μαστού;

Οι ειδικοί συνιστούσαν να κάνετε αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα. Η αυτοεξέταση ήταν ένας συγκεκριμένος τρόπος να αισθάνεστε το στήθος σας. Όμως, η έρευνα σχετικά με τις αυτοεξετάσεις μαστού έχει βρει ότι μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμες, επομένως δεν συνιστώνται πλέον.

Τι γίνεται αν βρω ένα εξόγκωμα στο στήθος μου;

Εάν βρείτε ένα εξόγκωμα ή άλλη αλλαγή στο στήθος σας, μιλήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο – υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα, όπως κύστεις ή λοιμώξεις, που μπορούν να προκαλέσουν εξογκώματα ή άλλες αλλαγές. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνει έλεγχος για παν ενδεχόμενο. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια εξέταση μαστού ή μια μαστογραφία για να δει αν κάτι δεν πάει καλά.