Κλείστε Ραντεβού

Έλεγχος Υπογονιμότητας

Πριν από τον έλεγχο υπογονιμότητας, ο γιατρός θέλει να κατανοήσει τις σεξουαλικές σας συνήθειες και μπορεί να κάνει συστάσεις για να βελτιώσει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Σε ορισμένα υπογόνιμα ζευγάρια δεν εντοπίζεται συγκεκριμένη αιτία (ανεξήγητη υπογονιμότητα).

Η αξιολόγηση της υπογονιμότητας μπορεί να είναι δαπανηρή και μερικές φορές περιλαμβάνει άβολες διαδικασίες. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση – ακόμα και μετά από όλες τις δοκιμές και τις συμβουλές – ότι θα μείνετε έγκυος.

Τεστ υπογονιμότητας για άνδρες

Η ανδρική γονιμότητα απαιτεί οι όρχεις να παράγουν αρκετό υγιές σπέρμα και το σπέρμα να εκσπερματώνεται αποτελεσματικά στον κόλπο και να ταξιδεύει στο ωάριο. Οι εξετάσεις για την ανδρική υπογονιμότητα προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν κάποια από αυτές τις διαδικασίες είναι εξασθενημένη.

Μπορεί να κάνετε μια γενική φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των γεννητικών σας οργάνων. Ειδικές εξετάσεις γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ανάλυση σπέρματος. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει ένα ή περισσότερα δείγματα σπέρματος. Το σπέρμα λαμβάνεται γενικά με αυνανισμό ή με διακοπή της σεξουαλικής επαφής και εκσπερμάτιση του σπέρματός σας σε ένα καθαρό δοχείο. Ένα εργαστήριο αναλύει το σπέρμα σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ούρα μπορεί να ελεγχθούν για την παρουσία σπέρματος.
  • Έλεγχος ορμονών. Μπορεί να κάνετε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε το επίπεδο της τεστοστερόνης σας και άλλων ανδρικών ορμονών.
  • Γενετικό τεστ. Μπορεί να γίνει γενετικός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει γενετικό ελάττωμα που προκαλεί στειρότητα.
  • Βιοψία όρχεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθεί βιοψία όρχεων για τον εντοπισμό ανωμαλιών που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα ή για την ανάκτηση σπέρματος για τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.
  • Απεικόνιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθούν απεικονιστικές μελέτες όπως μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, υπερηχογράφημα διορθικού ή οσχέου ή εξέταση του στεροειδούς αγγείου (αγγειογραφία).

Τεστ υπογονιμότητας για γυναίκες

Η γονιμότητα για τις γυναίκες βασίζεται στις ωοθήκες που απελευθερώνουν υγιή ωάρια. Η αναπαραγωγική οδός πρέπει να επιτρέπει σε ένα ωάριο να περάσει στις σάλπιγγες και να ενωθεί με το σπέρμα για γονιμοποίηση. Το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να ταξιδέψει στη μήτρα. Τα τεστ για τη γυναικεία στειρότητα προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν κάποια από αυτές τις διαδικασίες είναι εξασθενημένη.

Μπορεί να κάνετε μια γενική φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας τακτικής γυναικολογικής εξέτασης. Ειδικές εξετάσεις γονιμότητας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Τεστ ωορρηξίας. Μια εξέταση αίματος που μετρά τα επίπεδα ορμονών για να καθορίσει εάν έχετε ωορρηξία.
  • Υστεροσαλπιγγογραφία. Η υστεροσαλπιγγογραφία αξιολογεί την κατάσταση της μήτρας και των σαλπίγγων σας και αναζητά αποφράξεις ή άλλα προβλήματα. Το σκιαγραφικό ακτινών Χ εγχέεται στη μήτρα σας και λαμβάνεται ακτινογραφία για να διαπιστωθεί εάν η κοιλότητα είναι φυσιολογική και να διαπιστωθεί εάν το υγρό χύνεται έξω από τις σάλπιγγες σας.
  • Έλεγχος εφεδρείας ωοθηκών. Αυτή η εξέταση βοηθά στον προσδιορισμό της ποσότητας των ωαρίων που είναι διαθέσιμα για ωορρηξία. Αυτή η προσέγγιση ξεκινά συχνά με ορμονικό έλεγχο νωρίς στον εμμηνορροϊκό κύκλο.
  • Άλλες ορμονικές εξετάσεις. Άλλες ορμονικές εξετάσεις ελέγχουν τα επίπεδα των ορμονών της ωορρηξίας, καθώς και των ορμονών της υπόφυσης που ελέγχουν τις αναπαραγωγικές διεργασίες.
  • Υπερηχογράφημα. Το υπερηχογράφημα της πυέλου αναζητά νόσο της μήτρας ή των ωοθηκών. Μερικές φορές ένα υπερηχογράφημα, που ονομάζεται επίσης υπερηχογράφημα έγχυσης φυσιολογικού ορού, χρησιμοποιείται για να δει λεπτομέρειες μέσα στη μήτρα που δεν φαίνονται σε κανονικό υπερηχογράφημα.

Ανάλογα με την κατάστασή σας, σπάνια ο έλεγχος σας μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Υστεροσκόπηση. Ανάλογα με τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει υστεροσκόπηση για να αναζητήσει νόσο της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας εισάγει μια λεπτή, φωτισμένη συσκευή μέσω του τραχήλου σας στη μήτρα σας για να δει τυχόν πιθανές ανωμαλίες.
  • Λαπαροσκόπηση. Αυτή η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής τομής κάτω από τον ομφαλό σας και την εισαγωγή μιας λεπτής συσκευής προβολής για να εξετάσει τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και τη μήτρα σας. Η λαπαροσκόπηση μπορεί να εντοπίσει ενδομητρίωση, ουλές ή ανωμαλίες των σαλπίγγων και προβλήματα με τις ωοθήκες και τη μήτρα.

Δεν χρειάζεται όλοι να κάνουν όλες, ή ακόμα και πολλές, από αυτές τις εξετάσεις πριν βρεθεί η αιτία της υπογονιμότητας. Εσείς και ο γιατρός σας θα αποφασίσετε ποιες εξετάσεις θα κάνετε και πότε.

Contact Form

Αφήστε το μηνυμά σας