Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την εξέταση του εσωτερικού της μήτρας. Πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας ένα υστεροσκόπιο, το οποίο είναι ένα στενό τηλεσκόπιο με φως και κάμερα στο τέλος. Οι εικόνες αποστέλλονται σε μια οθόνη, ώστε ο γιατρός να μπορεί να δει μέσα στη μήτρα σας. Το υστεροσκόπιο περνά στη μήτρα σας μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας (είσοδος στη μήτρα), πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γίνουν κοψίματα στο δέρμα σας.

Πότε μπορεί να γίνει υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

  • διάγνωση καταστάσεων – όπως ινομυώματα και πολύποδες (μη καρκινικές αναπτύξεις στη μήτρα)
  • θεραπεία καταστάσεων και προβλημάτων – όπως αφαίρεση ινομυωμάτων, πολυπόδων, μετατοπισμένων ενδομήτριων συσκευών (IUD) και ενδομήτριων συμφύσεων (ουλώδης ιστός που προκαλεί απουσία περιόδου και μειωμένη γονιμότητα)

Είναι επώδυνη η υστεροσκόπηση;

Αυτό φαίνεται να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των γυναικών. Μερικές γυναίκες δεν αισθάνονται καθόλου ή μόνο ήπιο πόνο κατά τη διάρκεια μιας υστεροσκόπησης, αλλά για άλλες ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρός. Εάν το βρίσκετε πολύ άβολο, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία ανά πάσα στιγμή. Εάν ανησυχείτε, μιλήστε με το γιατρό πριν κάνετε τη διαδικασία για το τι να περιμένετε και ρωτήστε για τις επιλογές ανακούφισης από τον πόνο.

Ανάρρωση από υστεροσκόπηση

Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ικανές να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες την επόμενη μέρα, αν και μερικές γυναίκες επιστρέφουν στη δουλειά την ίδια μέρα. Μπορεί να θέλετε να έχετε λίγες μέρες άδεια για να ξεκουραστείτε εάν χρησιμοποιήθηκε γενική αναισθησία.

Ενώ αναρρώνετε:

  • μπορείτε να φάτε και να πιείτε κανονικά αμέσως
  • μπορεί να εμφανίσετε κράμπες που είναι παρόμοιες με πόνο περιόδου και κάποιες κηλίδες ή αιμορραγία για μερικές ημέρες – αυτό είναι φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
  • θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για μια εβδομάδα ή μέχρι να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης

Ο γιατρός σας θα συζητήσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας μαζί σας πριν φύγετε από το ιατρείο.

Κίνδυνοι υστεροσκόπησης

Η υστεροσκόπηση είναι γενικά πολύ ασφαλής, αλλά, όπως κάθε επέμβαση, υπάρχει μικρός κίνδυνος επιπλοκών. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία κατά τη διάρκεια μιας υστεροσκόπησης.

Μερικοί από τους κύριους κινδύνους που συνδέονται με μια υστεροσκόπηση είναι:

  • τυχαία βλάβη στη μήτρα – αυτό είναι ασυνήθιστο, αλλά μπορεί να απαιτήσει θεραπεία με αντιβιοτικά στο νοσοκομείο ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, άλλη επέμβαση
  • τυχαία βλάβη στον τράχηλο – αυτό είναι σπάνιο και συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα
  • υπερβολική αιμορραγία κατά τη διάρκεια ή μετά τη χειρουργική επέμβαση – αυτό μπορεί να συμβεί εάν λάβατε θεραπεία με γενική αναισθησία και μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή άλλη διαδικασία. Πολύ σπάνια, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί η μήτρα (υστερεκτομή)
  • λοίμωξη της μήτρας – αυτό μπορεί να προκαλέσει δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, πυρετό και έντονη αιμορραγία. Συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια σύντομη σειρά αντιβιοτικών από τον γιατρό σας
  • αίσθημα λιποθυμίας – αυτό επηρεάζει 1 στις 200 γυναίκες που υποβάλλονται σε υστεροσκόπηση χωρίς αναισθητικό ή απλώς τοπικό αναισθητικό

Η υστεροσκόπηση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν τα οφέλη θεωρηθεί ότι υπερτερούν των κινδύνων.