Τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου είναι μια διαδικασία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ελέγχει για την παρουσία προκαρκινικών ή καρκινικών κυττάρων στον τράχηλό σας. Ο τράχηλος είναι το άνοιγμα της μήτρας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ρουτίνας, τα κύτταρα από τον τράχηλό σας αφαιρούνται απαλά και εξετάζονται για μη φυσιολογική ανάπτυξη. Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο. Μπορεί να είναι ελαφρώς άβολο, αλλά συνήθως δεν προκαλεί μακροχρόνιο πόνο.

Ποιος χρειάζεται τεστ Παπανικολάου;

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 25 ετών. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ή μόλυνση. Μπορεί να χρειαστείτε πιο συχνές εξετάσεις εάν:

  • έχετε καρκίνο
  • έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από χημειοθεραπεία ή μεταμόσχευση οργάνων
  • εάν είστε άνω των 25 ετών και δεν έχετε κάνει μη φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου, ζητήστε από το γιατρό σας να κάνετε ένα κάθε πέντε χρόνια εάν το τεστ συνδυάζεται με προληπτικό έλεγχο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Συνιστάτε στα άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 65 ετών να κάνουν τεστ HPV κάθε πέντε χρόνια.

Ο HPV είναι ένας ιός που προκαλεί κονδυλώματα και αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι HPV 16 και 18 είναι οι κύριες αιτίες του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εάν έχετε HPV, μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Γυναίκες άνω των 65 ετών με ιστορικό φυσιολογικών αποτελεσμάτων τεστ Παπανικολάου μπορεί να σταματήσουν να κάνουν το τεστ στο μέλλον. Θα πρέπει να κάνετε τακτικά τεστ Παπανικολάου με βάση την ηλικία σας, ανεξάρτητα από την κατάσταση της σεξουαλικής σας δραστηριότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός HPV μπορεί να είναι αδρανής για χρόνια και στη συνέχεια να ενεργοποιηθεί ξαφνικά.

Πώς να προετοιμαστείτε για το τεστ Παπανικολάου;

Μπορείτε να προγραμματίσετε ένα τεστ Παπανικολάου με την ετήσια γυναικολογική σας εξέταση ή να ζητήσετε ξεχωριστό ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. Εάν έχετε περίοδο την ημέρα του τεστ Παπανικολάου, ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να προγραμματίσει εκ νέου το τεστ, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι λιγότερο ακριβή.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή και τη χρήση σπερματοκτόνων προϊόντων την ημέρα πριν από την εξέταση, επειδή αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματά σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασφαλές να κάνετε τεστ Παπανικολάου τις πρώτες 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Μετά από αυτό, η εξέταση μπορεί να είναι πιο επώδυνη. Θα πρέπει επίσης να περιμένετε έως τις 12 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να αυξήσετε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων σας. Δεδομένου ότι το τεστ Παπανικολάου είναι πιο ομαλό εάν το σώμα σας είναι χαλαρό, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να παίρνετε βαθιές αναπνοές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να είναι λίγο άβολο, αλλά είναι πολύ γρήγορο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, θα ξαπλώσετε ανάσκελα με τα πόδια ανοιχτά. Τα πόδια σας θα ακουμπούν σε στηρίγματα που ονομάζονται αναβολείς. Ο γιατρός σας θα εισάγει αργά μια συσκευή στον κόλπο σας. Αυτή η συσκευή κρατά τα τοιχώματα του κόλπου ανοιχτά και παρέχει πρόσβαση στον τράχηλο της μήτρας.

Ο γιατρός σας θα πάρει ένα μικρό δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας. Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να πάρει αυτό το δείγμα:

  • Μερικοί χρησιμοποιούν ένα εργαλείο που ονομάζεται σπάτουλα.
  • Μερικοί χρησιμοποιούν σπάτουλα και βούρτσα.
  • Άλλοι χρησιμοποιούν μια συσκευή που ονομάζεται cytobrush, η οποία είναι ένας συνδυασμός σπάτουλας και βούρτσας.


Το δείγμα κυττάρων από τον τράχηλό σας θα διατηρηθεί και θα σταλεί σε εργαστήριο για να ελεγχθεί για την παρουσία μη φυσιολογικών κυττάρων. Μετά το τεστ, μπορεί να αισθανθείτε ήπια ενόχληση. Θα μπορούσατε επίσης να εμφανίσετε πολύ ελαφριά κολπική αιμορραγία αμέσως μετά την εξέταση. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν η ενόχληση ή η αιμορραγία συνεχίζεται μετά την ημέρα της εξέτασης.