Ινοαδενώματα

Ινοαδενώματα

Τι είναι το ινοαδένωμα μαστού;

Τα ινοαδενώματα μαστού αποτελούν την πιο συνηθισμένη μορφή καλοήθους όγκου που εμφανίζει μια γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα ινοαδενώματα χαρακτηρίζονται ως διφασικοί όγκοι επειδή αποτελούνται από δύο διαφορετικούς τύπους ιστού: αδενικό και ινώδη ιστό. Η παρουσία αυτών των δύο διαφορετικών φάσεων (ή στοιχείων) σε έναν και μόνο όγκο είναι αυτό που τους δίνει τον χαρακτηρισμό “διφασικοί”. Ας δούμε λεπτομερέστερα γιατί ονομάζονται έτσι:

Αδενική Φάση

 • Περιγραφή: Η αδενική φάση περιλαμβάνει γαλακτοφόρους αδένες και πόρους.
 • Λειτουργία: Αυτά τα κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή και τη μεταφορά του γάλακτος στον μαστό.
 • Χαρακτηριστικά: Στο ινοαδένωμα, τα αδενικά κύτταρα είναι καλά οργανωμένα και διατεταγμένα με τακτικό τρόπο.

Ινώδης Φάση

 • Περιγραφή: Η ινώδης φάση αποτελείται από ινώδη συνδετικό ιστό.
 • Λειτουργία: Ο ινώδης ιστός παρέχει δομική υποστήριξη και σταθερότητα στον αδενικό ιστό.
 • Χαρακτηριστικά: Αυτός ο ιστός είναι πιο πυκνός και λιγότερο κυτταρικός σε σύγκριση με τον αδενικό ιστό.
 • Η διφασική φύση είναι σημαντική για την ιστολογική διάγνωση, καθώς βοηθά στη διαφορική διάγνωση από άλλους τύπους όγκων του μαστού που μπορεί να έχουν μονοφασική δομή (πχ. λιπώματα, γαλακτοκήλες, καρκινώματα μαστού).

Το ινοαδένωμα είναι συνήθως μια ψηλαφητή, κινητή μάζα η οποία μπορεί να παρουσιάζει είτε σκληρία είτε ελαστικότητα. Συνήθως δεν προκαλεί πόνο, παρά μόνο μια αίσθηση βάρους στο στήθος. Μπορεί να έχει μέγεθος που ξεκινά από μερικά χιλιοστά και να φτάνει έως και 15 εκατοστά. Οι διαστάσεις αυτές αυξομειώνονται, ανάλογα με τα επίπεδα ορμονών (κυρίως οιστρογόνων) στον οργανισμό. Για παράδειγμα, ένα ινοαδένωμα μπορεί να μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Αντίθετα, τα ινοαδενώματα συρρικνώνονται μετά την εμμηνόπαυση, όπου τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν. 

Πώς δημιουργούνται τα ινοαδενώματα;

Ινοαδενώματα
Ινοαδενώματα

Ο μαστός μπορεί να εμφανίσει μια εκ γενετής ευαισθησία σε αυτά, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη ινοαδενωμάτων.

Παράγοντες κινδύνου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ορμονικές αλλαγές: Συχνά εμφανίζονται κατά την εφηβεία ή την εγκυμοσύνη.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ινοαδενωμάτων μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτών των όγκων.

Τύποι ινοαδενωμάτων και καρκίνος του μαστού

Τα ινοαδενώματα του μαστού διακρίνονται σε διάφορους τύπους, με βάση τα χαρακτηριστικά τους και την κυτταρική τους δομή. Οι κυριότεροι τύποι είναι οι εξής:

Κλασικά ή Απλά Ινοαδενώματα

 • Χαρακτηριστικά: Τα πιο κοινά είδη ινοαδενωμάτων. Έχουν ομοιογενή δομή και συνήθως δεν αυξάνονται σε μέγεθος ή αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
 • Πρόγνωση: Πολύ καλή και συνήθως δεν συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Σύνθετα Ινοαδενώματα

 • Χαρακτηριστικά: Περιέχουν ποικιλία κυτταρικών τύπων και μπορεί να παρουσιάζουν κύστες, αδένες, και άλλες διαφοροποιήσεις.
 • Πρόγνωση: Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με τα κλασικά ινοαδενώματα.

Νεανικά Ινοαδενώματα

 • Χαρακτηριστικά: Εμφανίζονται σε νεαρές γυναίκες και κορίτσια. Συνήθως είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μπορεί να μεγαλώσουν γρήγορα.
 • Πρόγνωση: Παρά το μέγεθός τους, παραμένουν καλοήθη και συνήθως συρρικνώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Γιγάντια Ινοαδενώματα

 • Χαρακτηριστικά: Πολύ μεγάλα ινοαδενώματα, που μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος άνω των 5 εκατοστών.
 • Πρόγνωση: Μπορεί να προκαλούν αισθητικά ή φυσικά προβλήματα λόγω του μεγέθους τους, αλλά είναι καλοήθη.

Φυλλοειδείς Όγκοι (Phyllodes Tumors)

 • Χαρακτηριστικά: Μοιάζουν με τα ινοαδενώματα αλλά μπορεί να είναι καλοήθεις όγκοι, οριακοί ή κακοήθεις. Αυτοί οι όγκοι έχουν την τάση να μεγαλώνουν γρήγορα και να υποτροπιάζουν μετά την αφαίρεσή τους.
 • Πρόγνωση: Απαιτούν στενότερη παρακολούθηση και μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση λόγω του δυναμικού τους για επανεμφάνιση και κακοήθεια.

Σύνθετα Ινοαδενώματα με Κυτταρικές Αλλαγές

 • Χαρακτηριστικά: Ινοαδενώματα που παρουσιάζουν κυτταρικές αλλαγές ή ατυπία (άτυπα υπερπλαστικά κύτταρα).
 • Πρόγνωση: Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με άλλα καλοήθη ινοαδενώματα.

Πώς διαγιγνώσκονται τα ινοαδενώματα;

Για τη διάγνωση των ινοαδενωμάτων, ο ιατρός θα λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, και θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση μαστού. Κάποιες φορές, τα ινοαδενώματα δεν μπορούν να διαγνωσθούν με γυμνό μάτι, εξαιτίας του μικρού του μεγέθους. Τότε, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει ορισμένες εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα μαστού, η μαστογραφία και η βιοψία με λεπτή βελόνη FNA ή κόπτουσα βελόνη-core biopsy

Ινοαδενώματα: Θεραπεία κι Αντιμετώπιση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ινοαδενώματα μαστού είναι καλοήθους φύσεως και μικρά σε μέγεθος. Εφόσον δεν παρουσιάσουν κάποια μη φυσιολογική μεταβολή, ο ιατρός θα συστήσει συντηρητική αντιμετώπιση με τακτικούς μαστολογικούς ελέγχους (κλινικούς ή υπερηχογραφικούς). Εάν το μέγεθός τους αυξηθεί, είναι απαραίτητη η εκ νέου βιοψία τους με λεπτή ή κόπτουσα βελόνη.

Η χειρουργική αφαίρεση των ινοαδενωμάτων συστήνεται από τον ιατρό σε περιπτώσεις μεγάλων διαστάσεων του όγκου, κακοήθειας, ταχείας ανάπτυξης κι έντονου πόνου. Παρ’ όλα αυτά, η ασθενής μπορεί να επιλέξει να αφαιρέσει το ινοαδένωμα ανεξαρτήτως μεγέθους και κακοήθειας, όποτε το επιθυμεί εκείνη. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία, μέσω μιας μικρής τομής στο μαστό. Η ασθενής επιστρέφει άμεσα στο σπίτι της, κι η ανάρρωσή της είναι ταχύτατη.

Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος – Μαιευτήρας- Χειρουργός Μαστού Δρ. Ηλίας Λυμπερόπουλος αποτελεί μέλος του ογκολογικού συμβουλίου μαστού του ΙΑΣΩ και Αναπληρωτής Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, καθώς και συνεργάτης ιατρός στα μαιευτήρια Λητώ, Ιασώ και Ρέα. Μέχρι σήμερα, ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου, Κολποσκόπησης & Εφαρμογών Laser και στην Ελληνική Γυναικολογική Εταιρεία Παθήσεων Μαστού. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα ινοαδενώματα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.