Παρακολούθηση Κύησης

Η τακτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την αντιμετώπισή τους, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Στην πρώτη σας συνάντηση, ο γιατρός θα συλλέξει ιατρικές πληροφορίες για εσάς και την ευρύτερη οικογένειά σας και θα καθορίσει ποιες εξετάσεις, θεραπείες και επισκέψεις κ.λπ. πρέπει να γίνουν πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι εξετάσεις κανονίζονται ανά ηλικία εγκυμοσύνης σε εβδομάδες ή ανά τρίμηνο. Ορισμένες από τις εξετάσεις προορίζονται για την έγκαιρη ανίχνευση ελαττωμάτων στο έμβρυο και πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να πραγματοποιήσετε αυτές τις εξετάσεις. Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να κάνετε πρόσθετες εξετάσεις, σύμφωνα με το δικό σας ατομικό προφίλ και με την πορεία της εγκυμοσύνης σας.

Πώς εκτελείται η Διαδικασία;

Κάθε επίσκεψη παρακολούθησης εγκυμοσύνης συνήθως διαρκεί περίπου δεκαπέντε λεπτά. Συνήθως ακολουθεί μια διαδικασία δύο σταδίων όπου παρακολουθείται η υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Μητρική Εξέταση

Το πρώτο μέρος του ελέγχου περιλαμβάνει τη λήψη του βάρους και της αρτηριακής πίεσης της εγκύου, τα οποία στη συνέχεια συγκρίνονται με τα δεδομένα που ελήφθησαν κατά την αρχική της επίσκεψη στην εγκυμοσύνη.

Σε ορισμένα σημεία της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνουν και κάποιες προγεννητικές εξετάσεις. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αμνιοπαρακέντηση
  • Βιοφυσικό προφίλ
  • Έλεγχο πρόκλησης γλυκόζης
  • Τεστ ανοχής γλυκόζης
  • Τεστ ούρων
  • Εξέταση Εμβρύου

Αφού ελεγχθεί η μητέρα, πραγματοποιείται φυσική εξέταση της κοιλιάς της για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου, με βάση τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Θέση – Η θέση του εμβρύου μπορεί να προσδιοριστεί χρησιμοποιώντας τεχνικές εξωτερικής εξέτασης, όπως ο ελιγμός του Leopold. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει την αίσθηση της κοιλιάς της εγκύου για τον εντοπισμό του εμβρύου, ξεκινώντας από το κεφάλι του. Η θέση του εμβρύου μέσα στη μήτρα της μητέρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, καθώς ορισμένες θέσεις του εμβρύου μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες κατά τη διαδικασία του τοκετού.
  • Χτύπος της καρδιάς – Ο καρδιακός παλμός του μωρού ανιχνεύεται μεταξύ 10ης και 11ης εβδομάδας και θα ελέγχεται τακτικά σε κάθε επίσκεψη στη συνέχεια. Υπάρχουν διαθέσιμες τεχνικές εξωτερικής και εσωτερικής παρακολούθησης. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός του εμβρύου κυμαίνεται μεταξύ 120 και 160 παλμών ανά λεπτό, αυξάνεται στους 170 τη 10η εβδομάδα και μειώνεται στους 130 κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι μια καλή ένδειξη της υγείας του εμβρύου.
  • Υπερηχογράφημα – Το υπερηχογράφημα είναι απαραίτητο σε ορισμένα σημεία της εγκυμοσύνης. Συνήθως προτείνεται στην έγκυο να υποβληθεί σε τουλάχιστον μία συνεδρία υπερηχογραφήματος. Αυτή η διαδικασία γίνεται με την τοποθέτηση μιας συσκευής στην κοιλιά της εγκύου για την παραγωγή ηχητικών κυμάτων που μετατρέπονται σε εικόνα, η οποία στη συνέχεια εμφανίζεται σε μια οθόνη για να την δει ο γιατρός και οι γονείς. Η έγκυος μερικές φορές απαιτείται να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα πυέλου στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να ζητηθεί άλλος υπέρηχος καθώς η γυναίκα πλησιάζει στο τέλος της εγκυμοσύνης της. Ωστόσο, ορισμένοι γιατροί πραγματοποιούν επίσης μηνιαίο υπερηχογράφημα, εάν υπάρχει ειδικός λόγος, ενώ ορισμένες μητέρες ζητούν επίσης συγκεκριμένα να παρακολουθούν την ανάπτυξη του εμβρύου τους. Ένα υπερηχογράφημα που προγραμματίζεται μετά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης μπορεί συνήθως να επιβεβαιώσει το φύλο του εμβρύου, αν και ορισμένοι γιατροί χρησιμοποιούν ειδικές τεχνικές που μπορούν να καθορίσουν το φύλο μέσω μιας σάρωσης που πραγματοποιείται ήδη από τη 12η εβδομάδα.