Κολποσκόπηση

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μια εξέταση για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στον τράχηλό σας. Ο τράχηλος είναι το άνοιγμα προς τη μήτρα από τον κόλπο σας. Η κολποσκόπηση γίνεται συχνά εάν ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας εντοπίσει αλλαγές στα κύτταρά σας που προκαλούνται από ορισμένους τύπους ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτά τα αλλαγμένα κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε καρκινικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Κατά τη διάρκεια μιας κολποσκόπησης ένα λείο εργαλείο τοποθετείται απαλά στον κόλπο σας για να τον ανοίξει. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένα μικροσκόπιο για να εξετάσει τον τράχηλό σας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Το μικροσκόπιο παραμένει έξω από το σώμα σας. Ένα μικρό δείγμα κυττάρων μπορεί να ληφθεί από τον τράχηλό σας για εξέταση. Αυτό ονομάζεται βιοψία.

Γιατί γίνεται κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση γίνεται συχνά εάν ένα τεστ ΠΑΠ (προληπτικός έλεγχος τραχήλου) εντοπίσει μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλό σας που προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Αυτά τα κύτταρα δεν είναι καρκίνος, αλλά υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν τελικά σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν δεν αντιμετωπιστούν.

Μπορεί να χρειαστεί κολποσκόπηση μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων του τεστ ΠΑΠ εάν:

  • τα αποτελέσματα του έδειξαν αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου σας
  • δεν ήταν δυνατό να ληφθεί ένα σαφές αποτέλεσμα μετά από αρκετές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου

Η κολποσκόπηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ανακαλύψει την αιτία άλλων συμπτωμάτων όπως η ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία (για παράδειγμα αιμορραγία μετά το σεξ). Προσπαθήστε να μην ανησυχείτε εάν προσκληθείτε να κάνετε κολποσκόπηση. Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Προετοιμασία για κολποσκόπηση

Εάν τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας σας δείξουν ότι βρέθηκαν μη φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που συνδέονται με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), θα προσκληθείτε για κολποσκόπηση.

Επικοινωνήστε με το ιατρείο πριν από το ραντεβού σας εάν:

  • νομίζετε ότι θα έχετε περίοδο τη στιγμή του ραντεβού σας, καθώς το ραντεβού σας μπορεί να χρειαστεί να επαναπρογραμματιστεί
  • είστε έγκυος ή πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος – είναι ασφαλές να κάνετε κολποσκόπηση όταν είστε έγκυος, αλλά πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας

Για τις 24 ώρες πριν από την κολποσκόπηση:

  • μην κάνετε κολπικό σεξ
  • μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που τοποθετείτε μέσα στον κόλπο σας, όπως ταμπόν, κολπικές κρέμες ή φάρμακα

Μπορεί να έχετε κάποια μικρή αιμορραγία μετά την κολποσκόπηση, επομένως είναι καλή ιδέα να φέρετε στο ραντεβού μια σερβιέτα ή εσώρουχο.

Λήψη των αποτελεσμάτων της κολποσκόπησης

Εάν δεν βρέθηκαν παθολογικά κύτταρα, τότε συνήθως θα σας ενημερώσει αμέσως ο γιατρός. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τακτικά ραντεβού για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του τραχήλου της μήτρας στο μέλλον. Εάν είχατε βιοψία, μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε 4 έως 8 εβδομάδες για να λάβετε τα αποτελέσματά σας.