
Ο καρκίνος μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή κακοήθειας στον γυναικείο πληθυσμό του δυτικού κόσμου και δεύτερος σε συχνότητα παγκοσμίως μετά το καρκίνο του πνεύμονα. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία θανάτου από νεοπλασία στις γυναίκες. Μόνο στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού σημειώνει κατά μέσο όρο 5.000 νέα κρούσματα ανά έτος.
Μέχρι την ηλικία των 75 ετών, ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, κάθε γυναίκα ηλικίας 35-40 χρόνων οφείλει να πραγματοποιεί κλινική εξέταση μαστού κάθε δύο χρόνια. Μόλις περάσει τα 40, πρέπει να ελέγχεται με μαστογραφία και κλινική εξέταση μία φορά κάθε χρόνο. Σε νεότερες ηλικίες, από 20 ετών έως και τα 35, οι γυναίκες μπορούν να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση κάθε τρία χρόνια. Φυσικά, καμία ασθενείς δεν πρέπει να αμελεί την αυτοεξέταση του μαστού, όσων χρόνων κι αν είναι.


Καρκίνος μαστού: Παράγοντες κινδύνου
Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι το γυναικείο φύλο, η ηλικία και το θετικό οικογενειακό ιστορικό. Είναι σημαντικό να οριστεί το φύλο ως παράγοντας κινδύνου, καθώς ένα μικρό ποσοστό καρκίνου του μαστού μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες μεγάλης ηλικίας. Η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η μακροχρόνια χρήση αλκοόλ μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες νόσησης.
Παρά τον σημαντικό ρόλο που παίζει η κληρονομικότητα στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού, η εξέταση κληρονομικότητας με γονιδιακό έλεγχο δεν προτείνεται σε όλες τις ασθενείς. Η «τυχαία» ανάπτυξη καρκίνου είναι πολύ πιο συχνή, κι εξαιρετικά πιο επικίνδυνη.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του μαστού, με τους βασικότερους να περιλαμβάνουν:
- Πορογενές καρκίνωμα in situ
- Διηθητικό πορογενές καρκίνωμα
- Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα
- Λοβιακό καρκίνωμα in situ
Ποια συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού;
Στα αρχικά του στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν εμφανίζει κάποιο σύμπτωμα και μπορεί να ανιχνευθεί αποκλειστικά με κλινική εξέταση και μαστογραφία. Όσο η κακοήθεια προχωρά, ενδέχεται να εμφανίσει μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως:
- Εξόγκωμα ή μάζα στην περιοχή του μαστού ή/και της μασχάλης
- Οίδημα, ερεθισμό ή εισολκή του δέρματος
- Εισολκή της θηλής
- Πάχυνση ή ερυθρότητα του δέρματος του μαστού ή της θηλής
- Αλλαγή του σχήματος του μαστού
Εάν η ασθενείς αμελήσει την εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων, ενδέχεται να εμφανίσει σημάδια προχωρημένου καρκίνου του μαστού, όπως ο πόνος στα οστά, η μεγάλη διόγκωση των λεμφαδένων στη μασχάλη και ο θερμός κι ερυθρός μαστός.
Πώς διαγιγνώσκεται;
Δεν υπάρχει ακόμα κάποιος τρόπος για να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης, μέσω δύο βασικών τρόπων: τροποποιώντας τη ζωή τους, εντάσσοντας την τακτική άσκηση και την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητά τους και πραγματοποιώντας τακτικές προληπτικές εξετάσεις. Τόσο η κλινική εξέταση του μαστού, όσο και η αυτοεξέταση μπορούν να αποβούν καθοριστικές για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της νόσου. Παράλληλα, η μαστογραφία δε θα πρέπει να παραλείπεται από καμία ασθενή που ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Καρκίνος μαστού: Θεραπεία
Η μέθοδος θεραπείας του καρκίνου του μαστού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος, ο βαθμός ιστολογικής κακοήθειας, το στάδιο και η γενικότερη κατάσταση υγείας της ασθενούς. Ο ιατρός θα συζητήσει με την ασθενή για τις διαθέσιμες θεραπείες, και θα την καθοδηγήσει στην επιλογή εκείνης η οποία θα επιφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι συνήθως χειρουργική. Ενδέχεται να ακολουθήσουν ακτινοθεραπεία , χημειοθεραπεία και κατάλληλος ορμονικός χειρισμός ανάλογα με τα βιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, ενώ η ασθενής παρακολουθείται στενά από τον ιατρό της σε κάθε βήμα.
Ο εξειδικευμένος Γυναικολόγος – Χειρουργός μαστού Δρ. Ηλίας Λυμπερόπουλος αποτελεί μέλος του ογκολογικού συμβουλίου μαστού του ΙΑΣΩ και Αναπληρωτής Διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής Μαστού, καθώς και συνεργάτης ιατρός στα μαιευτήρια Λητώ, Ιασώ και Ρέα. Μέχρι σήμερα, ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας Τραχήλου, Κολποσκόπησης & Εφαρμογών Laser και στην Ελληνική Γυναικολογική Εταιρεία Παθήσεων Μαστού. Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του.